#
#

Uusimmat blogit

Blogiarkisto

2013 (11)
2014 (8)
2015 (1)
2017 (3)

Monipuolista mittausta multikopterilla

Julkaistu | Muokattu
Tagit: drone, multikopteri, mericon, kontiainen, ortokuva, pistepilvi, ilmakuvaus,

Multikopteri on erinomainen lisä perinteiseen maanmittauskalustoon. Sillä saa todella kattavaa ja laajaa aineistoa haastavistakin kohteista, ja käyttökohteita on lukemattoman paljon.

Meillä Mericonilla on ollut mielenkiintoinen kesä, kun hankimme multikopterin, eli tuttavallisemmin dronen. Olimme suunnitelleet ja valmistelleet hankintaa jo jonkin aikaa, ja lopulta päädyimme DJI Phantom 4 Pron hankintaan. Kyseinen drone on todella näppärä, sillä se on kuljetuslaatikossaankin kevyt ja pieni kantaa mukana, ja se tuottaa laadukasta kuvaa tehokkaasti.

Olemme tutkineet ja testanneet erilaisia kuvaus- ja jälkikäsittelyohjelmia, sekä tietenkin perehtyneet dronekuvauksen saloihin. Teimme kesän aikana useita testilentoja ja mietimme erilaisia mahdollisia hyötyjä mitä uudesta mittaustavasta on. Hyötyjä ja käyttötarkoituksia on hurjan paljon, ja kehitämme niitä koko ajan lisää. Tavallisimmat käyttötarkoitukset ovat kartoitus ja massalaskenta, sekä ihan vain ilmakuvat ja niistä tehtävät tarkastelut ja seurannat.

Teimme eräälle asiakkaalle kiviaineskasan kartoituksen ja massalaskennan, jossa drone osoitti hyödyllisyytensä nopeuttamalla työtä huomattavasti. Kesällä kartoitimme saman kasan perinteisellä GPS-mittauksella, ja aikaa kului kartoitukseen noin 5 tuntia. Myöhemmin saman työn suorittamiseen dronen kanssa aikaa kului reilusti alle tunti. Myös jalkaisin tehtävän mittauksen riskit, kuten kasan päältä putoaminen, työkoneiden alle jääminen tai lohkareiden väliin nilkan taittaminen, saatiin nyt dronemittauksella karsittua.

Massalaskenta perinteisen mittausmenetelmän ja fotogrammetrisen pistepilven yhdistelmänä.

Työn nopeuttamisen lisäksi korkean kasan hiljalleen sortuvat reunat olivat huomattavasti helpompi ja tarkempi mitata dronella kuin kävellen. Dronen ottamista kuvista muodostetaan fotogrammetrinen pistepilvi, jolloin kasasta tulee erittäin tiheästi havaintoja, paljon tarkemmin kuin kävellen mittaamalla voisi saada. Kunhan ortokuva ja pistepilvi on tuotettu, jälkikäsittelyyn ja massalaskentaan kuluu suunnilleen saman verran aikaa kuin perinteisillä tavoilla mitatun aineiston käsittelyynkin.

Takaisin listaan