Monipuolista mittausta multikopterilla

Share

Monipuolista mittausta multikopterilla

Multikopteri on erinomainen lisä perinteiseen maanmittauskalustoon. Sillä saa todella kattavaa ja laajaa aineistoa haastavistakin kohteista ja käyttökohteita on lukemattoman paljon.

Meillä Mericonilla on ollut mielenkiintoinen kesä, sillä hankimme multikopterin eli tuttavallisemmin dronen. Olimme suunnitelleet ja valmistelleet hankintaa jo jonkin aikaa. Lopulta päädyimme DJI Phantom 4 Pron hankintaan. Kyseinen drone on todella näppärä, sillä se on kuljetuslaatikossaankin kevyt ja pieni kantaa mukana ja se tuottaa laadukasta kuvaa tehokkaasti.

Olemme tutkineet ja testanneet erilaisia kuvaus- ja jälkikäsittelyohjelmia sekä tietenkin perehtyneet dronekuvauksen saloihin. Teimme kesän aikana useita testilentoja ja mietimme erilaisia mahdollisia hyötyjä, joita uudella mittaustavalla saavutetaan. Hyötyjä ja käyttötarkoituksia on hurjan paljon ja kehitämme niitä koko ajan lisää. Tavallisimmat käyttötarkoitukset ovat kartoitus ja massalaskenta sekä ihan vain ilmakuvat ja niistä tehtävät tarkastelut ja seurannat.

Teimme eräälle asiakkaalle kiviaineskasan kartoituksen ja massalaskennan, jossa drone osoitti hyödyllisyytensä nopeuttamalla työtä huomattavasti. Kesällä kartoitimme saman kasan perinteisellä GPS-mittauksella ja aikaa kului kartoitukseen noin viisi tuntia. Myöhemmin saman työ suoritettiin dronen avulla reilusti alle tunnissa. Myös jalkaisin tehtävän mittauksen riskit, kuten kasan päältä putoaminen, työkoneiden alle jääminen tai lohkareiden väliin nilkan taittaminen, saatiin nyt dronemittauksella karsittua.